Praktijkcollectie

Mijn verhaal.
Ik zat in de wachtruimte van een huisartsenpraktijk en keek rond. Er hingen schilderijen en posters aan de muur; het was een allegaartje van verschillende beelden. De schilderijen waren van een plaatselijke kunstenaar die stadsgezichten had geschilderd in sombere kleuren. Ik dacht: stel je voor dat je hier zit met depressieve klachten, dan zou ik me hier misschien nog slechter voelen alleen al door die schilderijen. Toen ik aan de beurt was, heb ik mijn huisarts van deze ervaring op de hoogte gebracht. Hij bedankte mij voor mijn positieve feedback, maar na twee jaar hangen de schilderijen nog steeds. Hij geeft natuurlijk elke minuut aan het verbeteren van de gezondheid van de patiënten en dat begrijp ik vanuit zijn professie en de werkdruk die steeds toeneemt. Ik wil graag mijn tijd en energie geven aan een mooie omgeving die rust uitstraalt en mensen in het hart raakt. Dat doe ik vanuit mijn opleiding aan de kunstacademie, waarin ik heb geleerd hoe architectuur, interieurontwerp en vormgeving kunnen bijdragen aan het welbevinden van mensen.

Wat houdt de praktijkcollectie in?
De praktijkcollectie is gebaseerd op het effect van healing art. Healing art is een onderdeel van een ‘healing environment’, een ruimte die zo ingericht en ontworpen is dat het het welzijn van de gebruiker bevordert en de stress vermindert. Uit onderzoek is gebleken dat het stresshormoon cortisol afneemt als men naar afbeeldingen van de natuur kijkt. ( Bron:R.S. Ulrich, ‘Biophobia and Natural Landscapes’).

Het idee van de genezende arts/psycholoog/therapeut/coach wordt doorgetrokken in de inrichting van de praktijk. Het interieur van de wachtkamer, de receptie, de wandelgangen en de behandelkamers worden aangekleed met beelden en kleuren die rustgevend zijn. De praktijkcollectie bestaat uit beelden die de patiënt kalmeren, maar ook een glimlach kunnen uitlokken en hen positiever laten voelen dan toen hij de ruimte betrad. De spanning neemt af en een goede basis voor een gesprek met de medische behandelaar is ontstaan.
De praktijkcollectie verbindt de ruimtes in een gebouw door eenduidige beeldtaal. Het gebouw krijgt de sfeer van een boswandeling met een groene boomkikker tussen varens, een slapend damhertje in de middagzon of een roodbruine vos in de struiken, waarin het hart van de patiënt zich opent en hij of zij opgelucht kan ademhalen. Net zoals in een echt bos.
De beelden geven mede karakter aan een ruimte, zijn representatief en kunnen worden gebruikt om een ruimte aan te duiden b.v. de kikkerkamer, de hertengang.

De praktijkcollectie ontzorgt.
De praktijkcollectie bestaat uit 7 unieke digitale artfoto’s afgedrukt op duurzaam materiaal met een afmeting van 60 x 90 cm en zijn voorzien van aluminium ophangstrips. De foto’s op plaatmateriaal zonder lijst ogen strak en trekken geen stof aan. De huurperiode is minimaal een jaar per praktijkadres. Tijdens dit jaar wordt de collectie gecontroleerd, en in overleg vervangen door nieuwe werken. Dit totaalconcept ontzorgt de medische staf. Het is mogelijk de werken aan te schaffen. De huurprijs wordt dan van de koopprijs afgetrokken.

Klik hier om de volledige collectie te bekijken.